fat


25. mai Kl. 14.00:

Åpen omvisning


fat


01. juni Kl. 14.00:

Åpen omvisning


fat


08. juni Kl. 14.00:

Åpen omvisning


fat


15. juni Kl. 14.00:

Åpen omvisning


fat


22. juni Kl. 14.00:

Åpen omvisning


fat


29. juni Kl. 14.00:

Åpen omvisning


Skibladner utenfor Atlungstad Brenneri


31. august Kl. 11.15:

Akevittcruise med Skibladner


 

Scroll for flere gylne øyeblikk

NIKU okse edit 

Nytt liv i gamle veggmalerier

I nesten to uker har vi på Atlungstad Brenneri hatt gleden av besøk av tre flotte damer fra NIKU. Her har de svingt penslene sine på noen flotte malerier som sårt trengte omsorg etter nesten 70 år. Retusjeringen av maleriene er det konservatorene Susanne Kaun, Christine Løvdal og Ellen Hole fra NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) som har stått for. De retusjerte maleriene er å se inne i brenneriet ved potetvekten og nede i brennerikjelleren.


Som man kan se på maleriet i brennerikjelleren (bilde i artikkel), mangler en del av bildet. Veggene her var veldig skittene og gjorde maleriet så og si usynlig. Det ble i nyere tid satt inn en dør som gjorde at deler av maleriet forsvant. Maleriet i brenneriet er av en okse og en tønne med ordet «drank» over seg. Drank er tørrstoffet som blir igjen etter destillering, det er veldig rikt på protein og B-vitamin og ble brukt som dyrefôr.


Maleriet i brennerikjelleren ble malt i forbindelse med brenneriets 100-årsjubileum i 1955 og illustrerer styremedlemmer Per Henstad, John Alhaug, Forman Simen Ilseng og bedriftsdisponent Jens Norstad. Det sies at maleriet av Ilseng er så detaljert malt at han ligner mer på seg selv på maleriet enn det han gjør i virkeligheten. Vi vet at Rudolf Vie malte maleriet i brennerikjelleren, men noe mer usikkert på maleriet i selve brenneriet. Konservatorene tror det er Vie som har malt oksen i brenneriet, grunnet likhetstrekk i malingstrøk, fargevalg og stil.


Maleriene i seg selv har ikke en stor kunstnerisk verdi, men har en stor verdi for brenneriets historie som er viktig å bevare og videreformidle.

 

ATLUNGSTAD BRENNERI | Sandvikavegen 214, Ottestad (Besøk etter avtale) | post@atlungstadbrenneri.no | Telefon 62 33 00 55

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

IMG_3245
IMG_3033
IMG_2879