Historien om Atlungstad Brenneri
Fra landbrukets overskudd til norsk kulturarv
I 1855 slo en gruppe gårdbrukere i Stange seg sammen for å etablere Atlungstad Brenneri, med en visjon om å utnytte landbrukets overskudd på best mulig måte. Brenneriet ble strategisk plassert ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstad, der tilgang til rent vann var avgjørende for produksjonen. Beliggenheten ved Mjøsa var også ideell for transport, da sjøveien var langt mer effektiv enn de dårlige veiene på den tiden.
Atlungstad Brenneri var en av landets ledende brennerier fra slutten av 1800-tallet frem til avviklingen av den industrielle spritproduksjonen i 2008. Brenneriene i mjøsregionen spilte en sentral rolle i utviklingen av den norske akevitten, og i dag ligger en viktig oppgave i å bevare anlegget og videreføre brennerifagets tradisjoner. Atlungstad er det eneste historiske brenneriet i Norge som fortsatt er i aktiv drift deler av året, og her kan du følge potetens reise fra jord til det ferdige produktet – norsk fatmodnet akevitt. Våre kunnskapsrike guider vil lede deg gjennom historien om brenneriet og norsk industri- og akevitthistorie.
Brenneriets hovedbygning, oppført i rød teglsten fra lokale teglverk, ble rammet av en brann i 1864. De gamle murveggene ble gjenbrukt, og i 1866 sto brenneriet ferdig gjenoppbygd. I 1911 ble anlegget utvidet til å inkludere potetmottak, et imponerende 15 meter høyt sprit- og destillasjonsapparat, frørenseri og akevittlager. Bygningene huser også kontorer og møtelokaler med bevart inventar, og fungerer i dag som et levende museum. Disponentboligen og brennerimesterboligen på området byr på flott utsikt over Mjøsa.
I 2011 kjøpte Atlungstad Brenneri AS anlegget fra Norske Potetindustrier, og samme høst startet en prøveproduksjon på nesten 12.000 liter sprit. I 2013 ble brenneriet utnevnt til et industrielt kulturminne, og i samarbeid med Arcus AS startet akevittproduksjonen opp igjen i 2014, og holder nå norsk brenneritradisjon levende for fremtiden.
Kraften i en god historie?
Det ligger utallige fortellinger i Brenneriets historie, mange av dem helt spesielle og vitner om drivernes kreativitet, handlekraft og hardt arbeid. Det er noe magisk med en god historie – den har kraften til å fange oppmerksomheten, engasjere og inspirere på måter som fakta alene aldri kan.
I våre nye historier om historien finner du et snev av sannhet, forankret i tradisjon og ekte opplevelser, men vi tillater oss også rive med av litt fantasi. Det må være lov! For det er i blandingen av virkelighet, et glimt av det uventede - og i møtet med deg - at historien virkelig lever. Det er det som setter fantasien i sving, får deg til å forestille deg de som var, le eller lære noe nytt.
En god historie handler ikke bare om hva som skjedde, men om hva som kan skje – om mulighetene, opplevelsene og magien som venter rundt neste sving. Blir du med inn? Med ditt besøk skaper vi ny historie sammen - velkommen inn i historien - og velkommen til oss!
Vår helt ekte historiebok
Boken "Atlungstad brenner vi for" er historien om brenneriet gjennom 165 år dokumentert så presist som det er mulig å gjengi. Boken er av skrevet Per Harald Grue og er en perle for alle som ønsker et solid innblikk i norsk destillerihistorie. Boken er forøvrig til stor inspirasjon for alle våre "historier om historien". Boken kjøpes eller bestilles hos oss.
Atlungstad Brenneri i Riksantikvarens
bevaringsprogram
Selv om det ikke er full drift på Atlungstad lenger, er brenneriet ved Mjøsa fremdeles operativt og brukes til spritproduksjon og formidling i dag. Atlungstad Brenneri er i Riksantivarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle kulturminner hvor formålet er å sikre og vedlikeholde et utvalg av prioriterte anlegg.
Du kan lese mer om Riksantikvarens bevaringsprogram for Atlungstad på Riksantikvarens sider.